Af Tonny Nielsen, kandidat og HB-medlem:
I Mariagerfjord Kommune mærker vi nu konsekvenserne af aftalen/diktatet fra regeringen om kommunernes økonomi.
Først en sparerunde med lærer og pædagogfyringer.
NU skal 8 af 17 skoler lukke.
Lige nu sker en voldsom underminering af folkeskolen. Helt i tråd med regeringspartiernes politik om, at velfærden skal afvikles og overgå til det private marked. P.t. er det resursemæssigt nærmest kun muligt for fri- og privatskoler at tilbyde en kvalificeret differentieret undervisning og en inklusiv skoleform.
Det er sørgeligt!
Endnu værre er det at tænke på de mere langsigtede hensigter med undermineringen af folkeskolen.
Jo flere skoler, der lukker, jo flere fri- og privatskoler opstår. Allerede i dag skæres i kommunale tilskud til disse skoler. Når folkeskolen er afviklet vil denne regeringskonstalation fjerne tilskudddene til fri- og privatskolerne.
De eneste, der så kan finansiere skoler i Danmark er det private erhvervsliv eller forældrene.
Forældrene ved en voldsomt øget egenbetaling.
I så fald er skolegang ikke længere for alle, men forbeholdt de børn, hvis forældre har råd.
Samme princip med skoler som sundhedsvæsenet og de private sundhedsforsikringer, som omkring 1 mio. danskere har købt. Når alle har en sådan, må vi købe endnu en forsikring for at komme forrest i køen.
En pengemaskine – men efterhånden som færre og færre har råd til at følge med bliver sundhedsvæsenet forbeholdt færre og færre mennesker – de der har råd.
Muligheden, for at regeringspartierne vil lade det private erhvervsliv drive skolerne, er oplagt.
Det ser jeg store farer i.
De skoler, der satser på kvalitet, må tage sig højt betalt, og privatøkonomi bliver afgørende for den kvalitet af undervisning, vi forældre kan tilbyde vores børn.
Virksomheder, der driver skolerne, kan kræve, at der undervises i bestemte fag og efter bestemte metoder, som er skræddersyet til virksomheden – så eleverne nærmest specialuddannes til denne virksomhed – ligesom det kan få fatale følger for skolerne at sige en virksomhed imod, som med ét kan fjerne skolens økonomiske eksistensgrundlag.
Nogle steder kan det givetvis fungere, at private virksomheder driver skoler, men det kræver et erhvervsliv, der vil børnenes bedste og giver støtte uden at stille modkrav.
Når der er penge involveret prioriteres de desværre ofte højere end alt andet.
Jeg vil, at fremtidens Danmark kan byde på en inklusiv folkeskole for alle børn i Danmark uafhængig af forældres økonomiske formåen og erhvervslivets interesser.